Hangi Ortamlarda Klasik Kıyafetler Giyilmelidir?

Klasik kıyafetler uzun yıllardır hayatımızda var olan ve hiç ölmeyen bir tarzdır. Kimi insan sürekli olarak klasik kıyafet ile gezebilir. Kimi insan ise yerine ve zamanına göre tercih eder. Önemli olan klasik kıyafetin yeri ve zamanını bilmektir. Özellikle klasik kıyafet giymenin mecbur olduğu bazı alanlar vardır. bu alanlara spor bir kıyafet ile gidildiği zaman göze batar.

İş Yeri Toplantıları ve İş Yemekleri

İş toplantıları klasik kıyafet giymenin neredeyse mecbur olunduğu alanlardır. Büyük bir şirkette yönetici pozisyonunda ya da yöneticiye yakın çalışanlar klasik kıyafet giymeliler. Bu gibi iş toplantıları gerek şirket içinde gerekse şirket dışında olabilir. İş toplantılarında klasik kıyafet giymek güç göstergesidir. Klasik kıyafet kadın ya da erkek herkesi daha güçlü gösterir. İş yemekleri de aslında bir nevi iş toplantılarıdır. Ortamın farklı olması ve yemekli olması daha rahat kıyafetler giyileceği anlamı taşımaz.

Ofis Çalışma Ortamları

Birçok ofis çalışma ortamında klasik kıyafet tercih edilir. Bu durum birazda çalışılan ofisin büyüklüğüne ve ne iş yaptığına göre de şekillenebilir. Ofis ortamlarında yöneticilerin de istedikleri belirli kıyafet kuralları olabilir. Bu kurallarda klasik kıyafetten yanadır. Ofis ortamları yarış ve rekabet ortamlarıdır. Kim daha iyi iş çıkaracak ve yönetim kadrosuna bir adım yaklaşacak diye herkes birbirini rakip görebilir. Bundan dolayı ilk izlenim olan kıyafetten herkes geçmek ister. Kıyafet konusunda başarılı olmanın tek yolu klasik kıyafetleri tercih etmektir.

Kamu Kurumunda Çalışma Ortamları

Kamu kurumları resmi dairelerdir ve bu ortamların bir ağırlığı vardır. Kamu kurumlarında halka hizmet eden devlet memurları halkın karşısına devletini temsil eder bir şekilde çıkmalıdır. Ayrıca kamu kurumlarında geçerli olan bir kılık kıyafet yönetmeliği de mevcuttur. Bu kılık kıyafet yönetmeliğine göre hiçbir memur bir Jean ve tişört ile çalışamaz. Çalıştığı kurumun ağırlığına uygun bir şekilde klasik kıyafet tercih etmesi gerekir.

Nişan Düğün Gibi Özel Davet Alanları

Yakın arkadaş, eş dost gibi insanların davetlerine mutlaka klasik kıyafet giyilerek gidilmelidir. Bu ortamlarda klasik kıyafet giymek davet eden kişiyi önemsediğinizi ve saygı duyduğunuzu gösterir. Misafirinden saygı görmek memnuniyet yaratır. Bu gibi ortamlarda spor kıyafet giymek ortamın kalitesini düşürecektir. Bazı davetiyelerde kılıf kıyafet notu yer alabilir. Bu notlar daha çok erkeklere hitap etmektedir ve klasik kıyafet tercih etmeleri konusunda uyarmaktadır.

Klasik Kıyafetler

Resmi Davetler

İnsanlar işi ya da özel hayatı gereği resmi davetlere katılabilirler. Bu davetler bir resmi kuruluşun ya da bir konsolosluğun daveti olabilir. Bu ortamlarda kadın ve erkek mutlaka en ciddi kıyafetlerini tercih etmelidir. Zaten bu gibi yerlere uygunsuz kıyafetler gidildiği zaman davet alanına alınmama durumu da mevcuttur. Resmi davetlerin davetiyelerinde kılık kıyafet kuralları da yazmaktadır. Bu kurallar kadının ve erkeğin klasik kıyafetler tercih etmesi yönündedir.

Diploma Törenleri

Diploma ya da kep törenleri olarak da bilinen törenlerde klasik kıyafet giymek güç ve başarı göstergesidir. Özellikle diplomasını alacak bir öğrenci mezuniyet cüppesinin içine klasik kıyafet tercih etmelidir. Bayanlar topuklu ayakkabı ve sade bir elbise giyerken erkeklerde takım elbise ve kravat olmalıdır. Bu tören herkesin hayatında bir defa olur. Bölüm birincisi bir öğrencinin cüppesinin içine giydiği Jean pantolon ve spor ayakkabı ile konuşma yapması oldukça komik kaçar. Ayrıca bu törenlere giden anne babalarda yine klasik kıyafet tercih etmelidir.

İş Görüşmeleri

İş görüşmelerine klasik kıyafet ile gitmeyen baştan o işi kaybetme riski taşır. İş görüşmeleri kişilerin kendilerini diplomaları ile gösterdikleri kadar kılık ve kıyafetleri ile de gösterdikleri alanlardır. Şıklık ve resmiyet yarışıdır. Kıyafet ilk izlenimdir ve kişilerin kişiliğini yansıtır. Alış verişe gider gibi rahat bir kıyafetler iş görüşmesine gidilmez.

Mahkeme Ortamları

Adliyede mahkemesi olan davalı ya da davacılar klasik kıyafet giymelidir. Ayrıca bu kişilerin yanlarında giden yakınlarının da klasik kıyafet tercih etmesinde fayda vardır. Adliye ortamlarının ciddiyeti bunu gerektirmektedir. Adliye ortamlarında bir hakimin karşısına çıkmak devletin huzuruna çıkmaktır. Bundan dolayı ciddiyet gerektirir. Bu ortamlarda çalışan hakim, savcı ya da avukatın zaten klasik kıyafet giymesi gerektiğini söylemeye gerek yoktur. Kılık kıyafet yönetmeliğine göre çalışanlar zaten klasik kıyafet giymeye mecburdur.

Nikah Törenleri

Bir yakınınızın nikahı var sizde davetlisiniz diyelim. Bu davete klasik kıyafet ile katılmak gerekir. Geçerken uğradım der gibi spor bir kıyafet ile katılmak olmaz. Bu adabı muaşerete aykırıdır. Maalesef giyinmeyi bilmeyen birçok insan bu ortamlara normal sokak kıyafetleri ile gitmektedir. Şehir medeniyetinin kuralları çerçevesinde hareket edilirse nikah törenlerinde klasik kıyafet giymek yazılı olmayan bir kuraldır.

Eğitim Sektörü

Eğitim sektörü klasik kıyafet giyilmesi gereken en önemli ortamlardan bir tanesidir. Bir pantolon ve ekoseli gömlek ile okula giden bir eğitimci karşısındaki öğrenciye örnek teşkil edemez.

  • Eğitimci nasıl giyinirse öğrenci onu örnek alır.
  • Klasik kıyafet ciddiyet demektir.
  • Özellikle yüksekokullar da klasik kıyafet giymek şehir hayatına yeni katılmış olan öğrenciye güzel bir örnek olur.

Eğitimcilerin klasik kıyafet giymesi mecburi olmalıdır ve yöneticiler tarafından katı bir şekilde denetlenmelidir.

Sınav Ortamları

Master ya da doktora gibi seviyeleri bitirip tez sınavına girecek olan öğrenciler jürinin karşısına klasik kıyafet ile çıkmalıdır. Jürideki hocaların ne kadar ciddi olduğu bilinen bir durumdur. Bu hocaların karşısına standart bir kıyafet ile çıkılmaz. Tez sınavına girecek olan öğrenciler klasik kıyafet giymeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Bilmeyen öğrencinin ise sınav öncesi hazırlıkta kıyafet konusuna da dikkat etmesi gerekmektedir. Bir çok danışman hoca öğrencilerini bu konu da uyarmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu