Şal Bağlama Modelleri
Yaz aylarında yenilenen sezon renkleri ve modelleri ile farklı dokulara sahip şalların kullanımı diğer sezonlarda olduğu gibi popülerliğini koruyor ve yaz ayında kullanılabilecek şal bağlama modelleri merak konusu oluyor. Yaz aylarında daha çok hafif, ince dokulu ve nefes alabilen kumaşlar tercih ediliyor. Her şal, yapıldığı materyale ve yapısına göre daha pratik bağlama şekillerine sahip oluyor. Bu yazımızda konuyla ilgili olarak detaylı bir anlatım gerçekleştireceğiz.
Farklı Stillerdeki Şallar Nasıl Bağlanır?
Farklı stillerde şal bağlamak, kendi arasında farklı yöntemlere sahip oluyor. Şallar, kullanım yönünden pratik olması ve rahat hissettirmesi bakımından tercih eğilimlerine göre kolayca sınıflandırılabiliyor. Özellikle tesettür giyimde tercih edilen şallar, ister günlük isterse özel bir davet kıyafeti ile bütünleşebiliyor. Şal bağlama stilleri genel olarak günlük stil, düğüm stili, sarma stili ve bandana stili olmak üzere ayrılabiliyor.
Penye Şal Nedir ve Nasıl Bağlanır?
Penye şal, yaz aylarının en çok tercih edilen şallarından biri oluyor. Rahatlığı ve kolayca bağlanması ile pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Penye şal bağlarken öncelikle bone kullanmak gerekiyor. Bone takılmasının ardından şal, diğer şallarda olduğu gibi ortasından klasik bir şekilde takılıyor ve omuzlardan iki ucu eşit uzunluğa getiriliyor. Daha sonra şalın uç kısmı çapraz bir şekilde arkaya atılıp boyun bölgesinde sabitlenir. Şalın baş kısmında şekil vermek isteyen kişiler iğne yardımıyla istenilen biçimi verebilir.
Günlük Stil Şal Bağlama Nasıl Yapılır?
Günlük stil şal bağlama modeli, Pratik ve kolay bağlanabilen modellerden biri olarak bilinir. Bu stil uygulanırken şal, sol tarafı uzun ve sağ tarafı kısa olacak şekilde konumlandırılır. Sol taraftaki uzun kısım boyun bölgesinde dolanarak ön taraf getirilir. Bu adımda şalın yüze gelen kısımları içe bükülür. Daha sonra uzun kalan sol taraf tekrar boyundan dolanarak sabitlenir. Bu şal bağlama stili uygulanırken çok sıkı şekilde uygulanılmamasına özen gösterilir. Günlük stil şal bağlama, şapka vb. aksesuarlarla spor kombinler için oldukça uygundur.
Yüz Şekline Göre Hangi Şal Bağlama Stili Uygulanmalıdır?
Şal bağlarken, karakteristik özelliklerin bilinmesi daha uyumlu sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu bağlamda yüz şekline göre farklı stillerde uygulanan şal bağlama stillerinden kişi için en uygununun bilinmesinde fayda bulunur. Yüz şekline göre şal bağlama stilleri şunlardır:
- Üçgen yüz tipi için şal bağlama stili
- Oval yüz tipi için şal bağlama stili
- Yuvarlak yüz tipi için şal bağlama stili
- Dikdörtgen yüz tipi için şal bağlama stili
- Kare yüz tipi için şal bağlama stili
Oval yüzlü kişiler için daha çok penye şal modelleri daha uygundur. Penye şallar, sade modeller arasında yerini alan şallardan olduğu için oval yüz tipine sahip kişilerce daha kullanışlı olurlar. Kare ve dikdörtgen yüz tipi için, yüzün çok fazla ortada kalmaması adına bone kullanarak yüzün alanı daraltılmalı ve daha yuvarlak bir yüz oluşturulmalıdır. Üçgen yüzlü kişiler için ise daha oval bir yüz ortaya çıkarmak amaçlanmalı ve şal bağlanırken şal çenenin ortasından iğne ile sabitlenmelidir.
Yazın En Çok Tercih Edilen Şalları Nelerdir?
Günlük kullanımda şalın hızlı bir şekilde bağlanması belki de en önemli faktör olarak değerlendirilebilir. Pamuk ve penye şallar, tatillerde ya da günlük kullanımda yaz aylarının en çok tercih edilenleri arasında ilk sıralardadır. Krep şallar, kıyafetlerde sıklıkla rastlanan materyallerden biri olmasının yanında yaz aylarının serinleten etkisine sahip şalları arasında yerini alır. Krep şallar son dönemlerin Asya tarzı şal bağlama modellerinde tercih edilen bir şaldır. Yaz aylarının sonlarında daha kullanışlı olmasından dolayı ipek şallar da sıklıkla kullanılır.
Tül Şallar Nasıl Bağlanır ve Nerelerde Kullanılır?
Tül şallar, özel yaz gecelerinin ışıldayan ve görkemli parçalarından biridir. Özel davetlerde, davet kombinine uygun renklerde tercih edilen tül şallar, şık bir şekilde kombinlenebilir. Sade bir elbiseyle kullanıldığında, kendi başına bile elbisenin kurtarıcı ve şıklığı dengeleyen bir parçasıdır. Yaz ayları için en çok tercih edilen renkleri daha çok pastel tonları etrafında yoğunlaşır.
Tül şallarda, sarma stili şal bağlama yapılabilir. Şalın iki ucu tutularak, arka tarafta birleştirilir ve iğne yardımıyla sabitlenir. Sol taraftan geçirilen tül şalın sol yanı tekrar sol tarafa getirilerek, sağdan alınan şal altta kalacak şekilde sağ ve sol kısım birleştirilir. Ön kısımda kalan parçalar arka tarafa alınarak iğne ile sabitlenir.
Düğüm Stil Şal Bağlama Nedir?
Düğüm stil şal bağlama, spor kombinlerde görmeye alışık olunan bir bağlama stilidir. Şalın bir tarafı uzun şekilde bırakılarak, uzun kısım düğüm haline getirilip boyun bölgesi kapatılır. Bu esnada altta kalan kısım omuzdan atılarak şal son haline getirilir. Düğüm stil şal bağlama çok kısa sürede yapılır ve oldukça rahat bir kullanım imkanı tanır.
Caz Şal Nedir ve Hangi Bağlama Stilleri İle Bağlanabilir?
Caz şal; yapı olarak hafif, esnek, yumuşak ve kaliteli bir yapıya sahip olur. Caz şalların uygulandığı kombinlerde uçları sarkan bir biçimde ya da tamamen kafayı bone gibi saracak tarzda durması hedefleniyor. Günlük kombinlerin daha rahat olmasının sağlanmak istendiği durumlarda caz şal kullanılabiliyor. Caz şal, fular gibi bağlandığında kolayca istenilen şekli alabiliyor ve bozulmadan aynı şekilde uzun süre kullanılabiliyor.
Bandana Tarzı Şal Bağlama Nasıl Yapılır?
Bandana tarz şal bağlama, avangart stile sahip kişiler tarafından uygulanan bir şal bağlama modeli olarak karşımıza çıkar. Şifon şal ve kare eşarp kullanılarak uygulanabilir. Şifon Şal üzerine atılan kare eşarp, düğümlenerek iki ucundan bağlanır. Arkada kalan kısımlar kafa üzerinden geçecek şekilde düğüm atılır ve sabitlenir.