Yılın Modası Ekose!

Yeni sezonun en dinamik modası olan ekoseler artık her parçada varlığını gösteriyor. Pek çok kıyafeti hakimiyeti içine alan ekose, geçmişe dair görünümü ile her zaman gözdemiz oldu. Peki ‘Ekose kelimesi ne anlama gelir?’ , ilk olarak bunu inceleyelim. Ekose kelimesi TDK’ye göre çeşitli renk ve büyüklükteki karelerden oluşan desen veya kumaş anlamına gelmektedir.

Dilimize Fransızca’dan geçmiş olan bu kelime ‘İskoçya’ yani Ecosse özel adından türetilmiştir. 1990’lı yıllarda ise ekose yenilenmiş ve tekrar moda haline gelmiştir. Geçmişten bugüne kadar popülerliğini yitirmemiştir. Yılın modası ekose! Yeni sezonda ünlü tasarımcıların defilelerinde de hakimiyetini sürdürmüştür. Ekose kumaş etek, elbise, pantolon, gömlek, ceket ve paltolarda dahi kullanılmaktadır.

Ekose Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Ortaya çıkışı milattan öncesine dayanan ekose tarihin silemediği bir desen olduğunu bize göstermektedir. Bilindiği kadarı ile Keltler MÖ 1500 yılı civarında yaşamışlardı, o tarihe gittiğimizde Keltler binlerce yıldır dikey ve yatay çizgilerin birleşimi ile oluşan kareleri kullanmaktaydılar.

Ekose Nedir?

Dağlarda yaşayan İskoçlar da ekose kumaştan yapılan kilti giyimlerinde kullanmaktaydı buradaki amaçları ise soğuktan korunmak için omuzlarını örtecek ve uzun bir yapıya sahip bu kumaşla ısınmaktı. Bilinen hali ile kısa kilt, 18. yüzyılda İskoçya’da demirhane açan ve işçilerin rahat giyinmesinin gerekli olduğunu düşünen Thomas Rawlinson adlı İngiliz sanayicinin icadıdır.

Yakın tarihe baktığımızda ise ekose, anarşizmin ruhunu yansıtan punk ideolojisinin simgesi haline gelmişti. Bu olayda punk kraliçesi olarak bilinen, punk ruhunu sahiplenmiş Vivienne Westwood’un payı oldukça büyüktü.

1970’li yıllarında ilham kaynağı olan ekose pantolonlar ve 1990’lı yılları hatırlatan oduncu gömlekleri moda dünyasına ilham vermeyi hala sürdürüyor. Son birkaç sezondur varlığını devam ettiren ekose blazer ceketler bu yıl pantolon ve etekler ile takım halinde karşımıza çıkıyor.

Bu Sezonun Modası Ekose Parçalar Nelerdir?

Az önce bahsettiğimiz üzere ekose blazer ceketler ile etek ve pantolon takımları bu sezon modaya damgasını vuran ekose parçalar olmuştur. Ekose desenli blazer ceketler jean pantolonlara da çok yakışmaktadır. Bu takımların öne çıkan renkleri devetüyü ve gri tonlarıdır. Mavi, kırmızı, bordo ve yeşil gibi renkler de yeni sezon da göze çarpmıştır.

Genellikle dış giyim parçalarında tercih edilen ekose daha canlı renklerle ve tek parça ile iddalı olmak isteyenler için bu sezonun vazgeçilmez bir tercihi olmuştur. Ekose desenli blazer ceketler, jean pantolonlara da bir hayli yakışmaktadır.

Her sezonun en popüler parçalarından olan ekose gömlek formunda olan ceketler, dış giyimde bu sezon en çok tercih edilen parçalar arasına girmiştir. Oduncu gömleklerden ilham alarak ortaya çıkan bu model ceketler hem rahat hem şık olmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu klasik desen, elbiseler ile de bir hayli yakışmaktadır. Ekose desenli elbiseler, her renk ve her modelde birbirinden farklı seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır.

Böylelikle ekose elbiseler, kombin yaparken daha geniş bir alana sahiptir. Kışın olmazsa olmazı ise bizi sıcacık yapan ekose atkılardır. Tamamlayıcı parçalardan olan çantalar da ekose modasına ayak uydurmuş ve ortaya harika parçalar çıkmıştır. Bu kadar çok seçeneği bulunan ekose parçalar kombinlenirken bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Yılın modası ekose, kombinleriniz de nasıl yer alır şimdi biraz da buna değinelim.

Moda Dünyasının Klasikleşmiş Deseni, Ekose Nasıl Kombinlenir?

Eskiye dönüş modasına bu denli alışmışken retro görünümlü parçaları da kombinlerimizde daha çok tercih ediyoruz. Elbette ki istikametimiz ise ekose desenleri oluyor. Renk ve boyutları ile her sezon farklı farklı kıyafetler ile buluşan ekose desen, bu sezonun kurtarıcı ve olmazsa olmaz parçası olacağa benziyor.

Ekose Giyim Kombinleri

Ekose deseni daha çok sevmemizi sağlayan pötikarelerle bu sezon dikkat çekici kombinler görecek gibiyiz.

Peki farklı desenleri karıştıran ve kaos içinde uyum sağlayan ekoseyi nasıl kombinleyebiliriz bunun cevabına bakalım:

  • Öncelikle kombininizi yaparken ekoseyi tek parçada kullanıp diğer parçalarınızı sade tutarsanız, her daim trend listesine adını yazdıran ekose ile yanlış kombin yapma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.
  • Kendinize güveniyorsanız baştan aşağı ekose desen tercih edebilirsiniz. Bunu sağlayabilmek için takımlara yönelebilir yahut Miu Miu, Givenchy gibi benzer ton ve benzer boyutlardaki parçaları seçerek bütün bir görünüm oluşturabilir ve stilinizi yakalayabilirsiniz.
  • Son olarak ekoseyi spor görünüme uyarlamakta zorluk yaşıyorsanız bu sezon bunu aşabilirsiniz. Size önerimiz ekose desenli bir kazak, mom jean ve spor ayakkabı sizin için dinamik bir fikir olabilir.
  • Son olarak eğer kombin yapmakta zorlanırsanız New York Moda Haftası’nın sokak stil görüntülerine bakarak fikir edinebilirsiniz.

Bunlar sadece önerilerimiz tabi ki ekose modasını içinizden geldiği gibi yansıtabilir. Kendi kombinlerinizle dikkat çekebilirsiniz.

Ekose Modası İçin Son Tüyolar Neler?

Yılın modası ekose için son birkaç tüyo verecek olursak öncelikle şuna dikkat etmeliyiz: Dikkat çeken bir görüntü oluşturan ekoseler sizi olduğunuzdan daha kilolu gözükmenize neden olabilir. Tabi ki bu durum ondan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. Yapmamız gereken şey, düz kareli ekose desenler yerine, çaprazlamasına desen oluşturan kare modeller sizi olduğunuzdan daha kilolu göstermekten kurtaracaktır.

Kadın Ekose Giyim Modelleri

Dikkat etmemiz gereken diğer kriter ise desenlerin boyutu olacaktır. Şüphesiz büyük desenler yerine küçük karelerden oluşan desenler sizi daha zarif bir görüntüye ulaştıracaktır. Ekose desenli kombinlerinizin tamamlayıcı parçaları ise daha sakin renkler de olmalı. Beyaz, bordo, bej, siyah, gri ve kahve gibi renkler daima ilk seçeneğiniz olsun.

Kombininizin ekose desen rengini aksesuarlarınızda tekrarlayarak daha bütün bir görünüm yakalayabilir ve stilinize imzanızı atabilirsiniz. Örnek verecek olursak kırmızı karelere sahip olan ekoseli bir eteğinizi kombinlerken kullanacağınız yüzük, çanta, ruj ve şalınızı yine kırmızı rengini kullanarak giyiminize derinlik katmanız mümkündür. Son tüyolarımızı da verdiğimize göre artık yılın modası ekose sizin de modanız olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu