Şal ve Eşarp Kullanım Tarzı

Tesettür deyince akla ilk gelen bildiğimiz üzere başörtüsüdür. Tesettürümüzü simgeleyen başörtülerini genel anlamda şal ve eşarp olarak iki kategoride görüyoruz. Son yıllarda tesettür modasında da çok başarılı parçalar çalışılıyor. Her türlü kombine yardımcı olacak bu birçok modelde şal veya eşarplarımızı da doğal olarak her gün aynı stilde bağlamak istemeyiz. Ya da dış giyimimize uyumlu olacak şekilde kendimize has bir tarzda olmak isteriz. Tesettür alanının dışında da şal veya eşarp kullanan biz kadınlar her daim şık olmaktan yanayızdır. İşte bunlar için sizlere kullanım alanlarını, bağlama modellerini veya başörtüsü dışında aksesuar alanında da nasıl kullanacağımızı paylaşmak isteriz. Gelin birlikte bunlara göz atalım keyifli okumalar dileriz.

Çoğunlukla Şal Kullanmayı Tercih Edenler

Şallar genellikle dikdörtgene yatkın kesimi bakımından kimilerine bağlaması daha kolay gelir. Tabii ki çoğunluğu uç kısmındaki püskülleri veya ipleri ile tatlı hoş bir havaya bürünmekte. Daha çok günlük yaşamda tercih ediliyor olsa da çoğu klasik giyimi ve çoğu abiyeyi de kaldırır nitelikte. Yapı olarak ipek şal, tafta şal, pamuklu şal, koton şal, polyester şallar gibi birçok çeşidi de mevcut. İpek şallar ise son yıllarda çok revaçta. Çünkü parlaklığı ve yumuşak doku rahatlığı sayesinde her alanda kullanımımızı kolaylaştırıyorlar. Bu özelliklerin yanında bir de şalın kullanım alanlarından bahsedebiliriz.

Şalların Kullanım Alanları

Çeşit çeşit şallar bizlere başörtüsü ve aksesuar anlamında eşlik ederler. Başörtüsü alanından bahsedecek olursak günlük hayatımızda daha rahat ve sevdiğimiz desenlerde modeller tercihimiz. Kaygan olmayan fazla iğnelemeye ihtiyaç duymayan şallarımızı istediğimiz renk ve özellikte kullanmanız tamamı ile sizin tercihiniz. Birde özel günlerde abiye veya ağır elbise modelleri ile kullanmak istersek ipek, simli veya payetli modellerden yana gitmek bizim için gösterişli ve daha şık olacaktır. Eğer ki aksesuar olarak kullanacak isek şalları genellikle omuzumuzda kıyafetlerimiz üzerine kondururuz. Soğuk veya rüzgarlı havalarda hafif kalın yapıda veya kalın yapıda bir şalı omuzumuza alırsak böylece görünmesini istediğimiz giysilerimizin güzelliğini de örtmemiş oluruz. Dilersek atkı takar gibi boynumuza şaldan bir atkı yapıp değişik tarzlara bürünebiliriz.

Şallarımızı Nasıl Bağlarız

Şallarımızı kullanırken kimimiz ek kısımları öne doğru, kimimiz ek kısımları arkaya doğru, kimimiz ise boyun kısmımızı kapatmayarak bağlarız. Eğer öne doğru kullanmak istersek püskül veya ipleri çok fazla uzun olmayanları tercih edebiliriz çünkü bu şekilde boyumuzu kısa gösterecek ve kombinimizi de kapatacaktır. Eğer ek kısımları arkaya doğru kullanmak istersek de püskül veya ipleri ister uzun ister kısa seçebiliriz. Boyun kısmını kapatmak istemeyenlerden iseniz ip veya püskülleri uzun seçmemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü yukarı ve arkaya eğimli doladığımız için kalınlık derecesi yükselecek ve yoğunluğu o bölgeye çekecektir.

Eşarp Kullanmaktan Vazgeçemeyenler

Eşarpların rahatlığına alıştım kullanmaktan vazgeçemiyorum diyenlerden iseniz sizin için birkaç minik önerimiz var. Eşarplar da şallar gibi farklı bağlama şekillerine sahip. Eşarbımızın yapısı biraz kaygan ise önce boyun kısmımızı iğneleyip daha sonra şekil vermek daha iyi olacaktır. Çünkü önce şekil vermeye çalıştığımızda kaygan yapısından dolayı bozulma ihtimali fazla olduğundan ilkin boyun bölgemizi iğneledikten sonra diğer kısımlara şekil verip iğne desteği vermemiz görünüş açısından daha iyi olacaktır. Modelleme kısmından bahsedecek olursak tarzınıza ve kombininize uygun öne veya geriye bağlama yöntemlerinizde eğer öne bağlayacak olursak boyun kısmımızı aşırı sıkmamakta fayda var bu yüzünüzü olduğundan daha büyük gösterecektir. Geriye doğru uçlarını yukarı alarak bağlamak istiyorum derseniz eşarplar kare şeklinden dolayı, uç kısımlarını başın üzerinden üçgen olacak şekilde bağlamaya daha müsaittir. Yani bir sağ ve bir soldan birbirine kavuşturarak orta kısımda iğnelerle kavuşturabiliriz. Eşarplar omuzumuza doğru fiyonk şeklini vermeye de oldukça elverişli. Bağlama işleminden sonra uç kısımları sağ veya sol tarafımıza sivri kesimlerinden tutarak fiyonk haline getirip kombinimize ayrı hava katabiliriz.

Eşarpların Aksesuar Olarak Kullanımı

Tarzımızı yansıtmak adına aksesuar olarak eşarplarımızı nasıl kullanabiliriz nasıl değerlendirebiliriz? Eşarplar genellikle yumuşak dokulu olduğundan farklı bir havası vardır. Bu bakımdan her zaman bizim havamıza rengimize duruşumuza ayrı bir duruş katarlar. Örneğin yoğun desenli ya da düz renkte olan eşarplarımızı kullandığımız büyük veya orta boyutlu çantalarımıza takıştırabiliriz. Çantalarımız böylelikle hem geçmişin kokusuna hem de çağımızın modernliğine kapılacaktır. Omuzumuza aksesuar yapmak da son zamanların en çok tercih edilenlerinden. Dilersek eşarbımızı omzumuzun sağ veya sol tarafına doğru, uç kısımlarını birbirine çapraz şekilde kavuşturararak sivri kısımları düğüm veya fiyonk yaparak eşarplarımızın farklı desenleri ile hem mistik kokan geçmişi hem de modayı üzerimizde taşır misali modern bir görüntüye kavuşabiliriz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu