Gömlek Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hem kolay giyilmeleri hem de şık duruşlarından dolayı en fazla tercih edilen üst giyim ürünlerinden biri gömleklerdir. Gömlek seçmek, bazı insanlara göre çok sıradan gelebilir. Ancak seçimlerinizi doğru şekilde yapmanız, bu kıyafetle şık görünmenizi sağlayacaktır.

Farklı modellerde tasarlanan bu parçalar arasından doğru seçim yapmak oldukça zahmetlidir. Eğer vücut yapınıza ve tarzınıza uygun bir model seçmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gerekenler vardır. Peki, gömlek seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yaka Tipine Dikkat Edilmelidir

Yaka tipinin doğru belirlenmesi, nasıl bir görüntü kazanacağınızı belirler. Bundan dolayı ilk bakılması gereken detay yakadır. Burada belirleyici olan faktör, yüz şeklinizdir. Alacağınız gömleğin yakasının yüz şeklinizle bir denge içerisinde olması gerekir.

Dar ve uzun yüzlüler geniş, yuvarlak yüzlüler ise uzun ve sivri yakalardan tasarlanan ürünlere yönelmelidirler. Burada doğru belirleme yapıldıktan sonra diğer hususlara geçilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki iyi bir gömlek seçimine bu kriterden başlanmalıdır. Aksi halde boynunuzun güzelliğini kapatan bir kıyafet giymek zorunda kalabilirsiniz.

Gömleğin Omuzlara Oturması Gerekir

Omuza oturmayan bir gömlek, size beden olarak büyük gelir. Bundan dolayı seçim yaparken ürünü mutlaka denemeniz gerekir. Giydikten sonra bakmanız gereken ilk detay, omuzlarınız olmalıdır. Kıyafetin omuzlara net şekilde oturması, bölgenin güzelliğini yansıtır.

Ayrıca gömlek, sağa sola kayıp durmaz. Denediğiniz parça üzerinize oturduğunda doğru bir tercih yaptığınız daha fazla ön plana çıkar. Böylece modelin şıklığı ve sizin benzersiz vücudunuz gözle görülür. Ancak modelin omuzlarınızı pek fazla sıkmamasına dikkat edin. Hareket kısıtlaması yaratmadığından emin olun.

Beden Ölçünüze Uyumlu Olmalı

Beden ölçüsü, gömlek seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Özellikle de internetten alışveriş yapıyorsanız, daha bilinçli davranmanız gerekir. Bedeninizi net olarak bilmelisiniz. Bazı ürünlerde dar kesim mevcut olduğu için bir beden büyük alınması önerilir.

Bu tarz önerileri dikkate alırsanız, kıyafetin bedene uygunluğunu sağlamış olursunuz. Ne bol ne de dar duran ürünlerden almanız gerekir. Çünkü ölçü, görüntüyü büyük oranda etkileyecektir. Eğer bu durumlarda tecrübeniz yok ise yetkili satıcılardan yardım alabilirsiniz.

Mevsime Uygun Kumaşta Tercih Edilmeli

Yaz ve kış mevsimlerinde giyilen gömlekler aynı değildir. Kışın giyilenlerin kumaşı ve modeli çok daha farklıdır. Kış ayları için bir gömlek almak istiyorsanız, kalın kumaşlı olmasına dikkat edin. Özellikle de oduncu gömlekleri son dönemlerde kışın vazgeçilmez giyimlerinden biri olmuştur.

Yazın ise daha hafif kumaşlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda ürünün rengi de açık olmalıdır. Koyu tonlar, yaz mevsimine pek uygun değildir. Aynı zamanda gömleğin rengi, ten renginizle de uyum sağlıyor olabilmelidir.

Uzun-Kısa Kol Detayına Bakılmalı

Bu üst giyim ürünlerinde uzun-kısa kol detayı vardır. Uzun kollar genellikle kış aylarında kullanılır. Ancak yaz mevsiminde de giyilebilecek uzun kollu modeller vardır. Bu modellerde katlanabilir özellik de yer alır. Böylece dilediğiniz zaman kısa-uzun şeklini kullanabilirsiniz.

Bu tarz detaylara önem veren biriyseniz, gömlek seçimlerinizde bunu ayrıca belirtmeniz gerekir. Böylece seçimlerinizi istediğiniz şekilde sınırlandırmış olacaksınız.

Gömleğin Giyilecek Ortamla Uyumlu Olmasına Bakılmalıdır

Bazı gömlekler özel günler için bazıları ise günlük kullanım için uygundur. Amacınız hangi günlerde giymekse ona uygun seçimler yapmanız gerekir.

Özel zamanlar için şu modeller tercih edilebilir:

  • Likralı
  • Slim fit

Gibi modeller, size daha farklı bir görüntü kazandırabilir. Bu tarz parçalarda iğne ve bebe yakaları kullanılmış olmalıdır.

Günlük kullanımlar içinse şu modellerin tercih edilmesi önerilir:

  • Keten
  • Kadife
  • Casual
  • Desenli
  • Ekoseli
  • Oxford
  • Denim

Gibi tarzlar, size gündelik bir şıklık kazandıracaktır. Ayrıca bu parçalarda kırışıklık yaratmayan bir kumaş kullanılıyor olması, sizi her gün ütü yapmaktan kurtaracaktır.

Yıkanabilir Olmasına Bakılmalıdır

Bazı gömleklerin yıkanabilir özelliğe sahip olmamaları, sizi temizlik açısından sıkıntıya sokabilir. Çünkü bu ürünleri yıkarken farklı bir muamele yapmak zorunda kalabilirsiniz. Oysa yıkanabilir parçalar, hemen her çamaşırla aynı anda yıkanabilirler.

Hatta elde yıkama için de uygun olabilirler. Ancak bu durumlar, ürüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı gömlekler 40 derecede bazıları ise 30 derecede yıkanır. Bu tür temizleme özelliklerine bakılması, gömleğin uzun süreli kullanımına etki eder.

Gömlek Özellikleri İncelenmelidir

Dışardan bakıldığında her gömlek aynı gibi görünebilir. Ancak sahip oldukları özellikler, birbirlerinden farklı olmalarına neden olur. Bu yüzden gömlek seçerken özelliklerinin ayrıca dikkat alınması gerekir. Bazı satıcılar, bu özellikleri ekstra bir şekilde belirtirler.

Bazıları ise belirtmezler. Doğru bir seçim için bu kriterin açıkça meydanda olduğu kıyafetlere bakmanız gerekir. Çünkü bilinçli tüketiciler bu şekilde hareket ederler. Gömlekler, genelde en fazla ütü isteyen üst giyimlerdendir. Ancak bazılarında ütüye fazla gerek duyulmaz. İşte bu gibi özel durumları taşıyan modellerden aldığınız zaman kesinlikle pişman olmazsınız.

Fiyat İncelemesi Yapılmalıdır

Kalitesiz ve ilk yıkamada kırış kırış olan bir gömleğe para vermeyin. Yukarıda verilen özellikleri inceledikten sonra gömleğin fiyatına da bakın. Kalitesi ile fiyatı arasındaki dengenin nasıl olduğunu inceleyin. İndirim adı altında size satılmak istenen birçok gömlek modeli vardır.

Bundan dolayı her indirimli ürüne yönelmeyin. Çok para verecek olsanız bile kıyafetin kaliteli olması şarttır. Tek kullanımda kötü olan ürünler, sizi sürekli gömlek almak zorunda bırakabilir. Bu da fazladan yapılan harcama demektir.

Modele Bakılmalıdır

Son dönemlerde bu alanda çok fazla model artışı meydana gelmiştir. Yaka, kol, renk ve düğme gibi kriterlerde değişiklikler yapılarak birbirinden güzel ürünler ortaya çıkmıştır.

Gömlek seçerken modele bakmazsanız, aldığınızı daha sonradan beğenmemeniz normaldir. Bunun için üzerinizde nasıl bir parça görmek istediğinizi iyi bilmeniz ve buna uygun şekilde tasarlanmış olan gömleklerden almanız gerekir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu